Predstavitev

Kolesna motika švicarskega proizvajalca Glaser Engineering GmbH je idealno kmetijsko orodje za pridelovalce zelenjave, poklicne vrtnarje, vrtičkarje, kmetijske šole

Je univerzalno orodje, ki se uporablja za obdelavo zemlje pred sajenjem, za sajenje zelenjave, delanje jarkov, odstranjevanje plevela in okopavanje zemlje. V primerjavi z običajnimi motikami in drugim ročnim orodjem za obdelavo zemlje je do 10-krat bolj učinkovita. Poleg tega je njena uporaba fizično manj naporna.

Kolesne motike uporabljamo:

  • namesto navadnih motik, katerih uporaba je fizično naporna;
  • da obdelujemo površine, ki jih ne moremo doseči z običajnim kmetijskim orodjem in motokultivatorjem;
  • v ekološki pridelavi, kjer ni dovoljena uporaba herbicidov;
  • kjer je zaradi strukture zemlje kultivacija rastlin zahtevna;
  • da se izognemo hoji po že posajenih rastlinah;
  • pri delih, ki zahtevajo visoko učinkovitost in majhno rabo energije.

Kolesna motika ne poškoduje zemlje kot jo motokultivatorji in traktorji. V nasprotju z motokultivatorji njeno vzdrževanje ni drago, saj ima malo gibljivih delov in za delovanje ne potrebuje naftnih derivatov.

Okopavanje z običajno ročno motiko je fizično zelo naporno, poleg tega rezultat dela ni sorazmeren z vloženo energijo. Kolesna motika omogoča enakomerno (enaka globina) in enostavno (motiko samo potiskamo naprej) okopavanje zemlje, zato je delo z njo 8 do 10-krat bolj učinkovito glede na vloženo fizično delo in energijo.

Na voljo so trije različni modeli kolesnih motik, in sicer Berg A (št. 500), Berg B (št. 600) in Pico (št. 700). Modeli se razlikujejo po namenu uporabe. Motiki Berg A in Berg B se uporabljata za obdelavo večjih površin in sta zato primerni za pridelovalce zelenjave in profesionalne vrtnarje. Motika Pico je zaradi njene majhnosti bolj primerna za obdelovanje manjših površin in nasadov rastlin z majhnimi razmiki med vrstami. Primernost uporabe kolesnih motik glede na obdelovalno površino je prikazana v spodnji tabeli.

 

Namen uporabe

 Berg A

Berg B

Pico

pridelava zelenjave

X

X

X

kmetije

X

X

gojenje rož

X

X

X

zelenjavni vrt

X
eksperimentalni vrt

X

X

vrtički

X

drevesnice

X

tople grede

X

X

nasadi

X

X

nasadi z ozkim razmikom med rastlinami

X

Na kolesno motiko lahko priklopimo 7 različnih priključkov*, med katerimi je najbolj vsestransko uporaben nihajni nož.

 

*Na motiko Pico ne moremo priključiti pluga ter nihajnega noža širine od 275-350 mm.